Aktualitások

Magyar zarándokok köszöntötték a Szűzanyát Frauenkirchenben

Augusztus 15-én magyar zarándokok töltötték meg a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) barokk bazilikáját Szűz Mária mennybevételének ünnepén.

A Sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom elől idén is közel 60 fős zarándoklat indult Boldogasszonyba és Lorettomba Reisz Pál atya ferences szerzetes vezetésével.

Kreatív ékszerkészítés süthető gyurmából

Foglalkozásunkon a süthető gyurma rejtelmeibe vezettük be a kézműves csoport tagjait, melyet a különböző anyagok és eszközök megismerésével kezdtünk.
Az ékszeralap kiválasztása után, minden résztvevő szóban, vagy rajzban mutatta be tervét, ami alapján eltudtuk kezdeni a munkát.

Élet a lovakkal

A lovak közelsége és a lovaglás egyaránt jótékony hatással van a fizikai és mentális állapotunkra. Nő az önbizalmunk, nyitottabb, határozottabb lesz rövid időn belül a viselkedésünk. Ezeket igazolja mai kirándulásunk, amelynek témája a lovak viselkedésének, kommunikációjának megismerése. A bevezetőben Pordán Kriszti lovas sportoktató mesélt nekünk a lovairól, az istálló napi rutinfeladatairól.

Vidéki sajtkóstolás

A sümegprágai Kalla család 2005-ben kezdett sajtkészítéssel foglalkozni.
Az évek folyamán sokféle ízvilágú sajtot álmodtak meg, amelyek méltán lettek híresek a termelői piacon.
Kalla Roland, a családi gazdaság vezetője elkalauzolt minket, hogy megismerkedjünk a sajtkészítés folyamataival és megkóstoljuk az általuk készített finomságokat.

Afrika hangulata a Balaton mellett

Intézményünk lakóival ellátogattunk a Balatonederics határában található Afrika Múzeumba.
Utunkat a mini szafari parkkal kezdtük, ahol struccokat, zebrákat, tevéket, antilopokat és bivalyokat láttunk.
Az állatokkal való ismerkedés után a maszáj kunyhókat fedeztük fel, melyeket életnagyságú bennszülött fotókópiák őriznek.

Tűzvédelmi oktatás

Az intézményünkben a fejlesztő foglalkoztatásban dolgozó ellátottjaink és a dolgozók tűzvédelmi oktatásban részesültek. Az oktatás célja, hogy minden munkavállaló rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti ismereteivel, felelevenítse a szükséges szabályokat, utasitásokat és információkat.

Kirándulás a Holdfény tanyára

A Holdfény tanya a városi környezettől elzárt kis sziget, ahol az ott élők a legnagyobb nyugalomban, békében élnek a természetben.

Nyaralás Fonyódligeten

Nyári táborunkat ebben az évben is a Balaton mellett, Fonyódligeten rendeztük meg. Ellátottjainkat július 8 és 12 között várta a már megszokott környezet. Többen már törzsvendégként érkeztek az ismerős faházakba.

Az időjárás eleinte változékony volt, kisebb-nagyobb hullámban érkezett az eső, de szerencsére a tervezett programokat nem mosta el.

Kirándulás a sümegi várba

Szerencsések vagyunk, hogy intézményünktől pár percnyi autóútra áll az ország egyik legszebb középkori erődje, a Sümegi vár, melyet a mai napon meglátogattunk.

Kocsimúzeum Sümegen

Kihasználtuk a napsütéses szép nyári időt, a mai napon intézményünk néhány lakójával Sümegre kirándultunk.
Utunk első megállója a Kocsimúzeum volt, melynek alsó szintjén hintó-és kocsi, a felső szinten pedig fegyver kiállítás volt.
Az ott látott korabeli vértek, gótikus sisakok, kardok lőfegyverek, és ágyúk felelevenítették számunkra a középkori lovagi torna eseményeit.

Oldalak

Vissza az eredeti megjelenésre