Aktualitások

Bodza szörp készítés

Ha közelít a nyár, akkor bizonyára mindenkinek eszébe jut a bodza szörp. Ahogy elkezdtek kifakadni a bodza bokron a rügyek, ellátottjaink izgatottan figyelték napi szinten, hogy mikor lehet leszüretelni az egészséges virágokat szörp készítés céljából. A szörpkészítést higiéniai teendők előzték meg.

Májusfa kitáncolás Kamondon

Hagyományainkhoz híven az idei évben is kitáncoltuk az intézményben „felállított” májusfát. Hagyományos népdalok éneklésével és népzenés aláfestéssel, körtáncot jártunk, amelyek egyszerű lépésekből álltak. A tánc végén a férfiak leszedték a májusfáról a szalagokat, amelyeket a hölgyeknek ajándékoztak.

Gyógynövényekkel való ismerkedés

Az általunk gyógynövényként ismert növényeken túl beszéltünk fűszerekről, gyümölcsökről, zöldségekről, és egyéb élelmiszernövényekről, amelyek számunkra elérhetőek.  Beszéltünk az immunrendszer és a légző szervrendszer alapvető működéséről, és azokról a számunkra könnyen hozzáférhető növényekről, amelyek hozzájárulnak ezek egészségéhez, mint pl. : Kamilla.

Kirándulás

A kijárási korlátozás feloldását követően kirándulást szerveztünk ellátottjaink részére. Balaton – Szigliget – Tapolca. Keszthelyen a Festetics kastélyba látogattunk, ahol megtekintettük a kiállításokat, ezt követően elfogyasztottuk az ebédet. Lakóink aktívak érdeklődőek voltak. Városnézéssel folytattuk a napot, zárásként fagyiztunk, kávéztunk. Mindenki kellemesen elfáradt.

A tánc összehoz

 

A Kamondi intézmény is csatlakozott a Jerusalema című slágerrel elindított örömtánc mozgalomhoz. " Együtt könnyebb"

A videó megtekinthető a mellékelt linken.

Májusfa állítás

A májusfa állítás a természet újjá születésének szimbóluma . Egy 19. századi szokásgyűjtemény a májusfa eredetét így írja le: "Szent Jakab és Szent Fülöp midőn térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevű szűz hajadon; ezt ebbeli cselekményét. a pogányok tisztátalan személynek nyilváníták, s rágalmazták.

Föld napja megemlékezés

A zöld jeles napok közül idén is megemlékeztünk a Föld napjáról. Mivel a járvány ellehetetlenítette a kirándulások lehetőségeit, ezért a Föld napja alkalmából Magyarország legszebb tájai kerültek bemutatásra. Sok olyan kirándulóhelyet véltek felfedezni, ahol már korábban kirándultak lakóink. 

Laska gomba termesztés

A világ gombatermésének 70%-át 3 gombafaj adja: csiperke, shiitake és laskagomba. A Kamondi intézményben a  fejlesztő foglalkoztatásában új termék bevezetéseként  zsákos laskagombát termelnek. A laskagombát elsősorban saját konyhánk használja fel alapanyagként. Terveink szerint a laskagomba termelésének mennyiségét bővíteni fogjuk, hogy a társintézményeink konyhájára is kerüljön.

Megemlékezés a költészet napjáról

A magyar költészet napját  Magyarországon  1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben megemlékezünk ellátottjainkkal a költészet napjáról. A foglalkozást egy 20 kérdésből álló tesztel indítottunk. A kérdéseket József Attila életútjából merítettük. A férfi és a női gondozási egységek mérték össze tudásukat.

Húsvéti készülődés

Hagyományainkhoz híven idén nagycsütörtökön megtartottuk a húsvéti előkészületeket. Intézményünk minden ellátottjának tojást festettünk, húsvéti dekorációkat készítettünk. Felelevenítettük a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó néphagyományokat, valamint az ünnep vallási hátterét. A foglalkozást intézményünk parkjában tartottuk.

Oldalak

Vissza az eredeti megjelenésre