Madarak és Fák Napja

Fenyveserdő otthon Veszprém

Madarak és fák napja

2022. 05. 10.

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. A hagyomány immáron több mint százéves. Megszervezésének közvetlen előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját.

A nap során a fiatalok egy képzeletbeli virtuális sétán vehettek részt, amely során megismerkedtek a madarak és erdők világával. A séta nemcsak látványban, hanem hallottakban (pl.: madarak megjelenése a zenevilágban) is megmutatkozott. Az információszerzés után kvíz formájában lehetőségük nyílt a maguk kis erdei világát létrehozni. Minden helyes választ követően eldönthető volt, hogy állat vagy növény kerüljön fel a közös diorámára.  

Emellett a fiatalok megismerkedtek a csigák izgalmas világával, és a bátrabbak megsimogathatták vagy a kezükre engedhették a csigát.

Már a hitéleti foglalkozáson is erre készültek, hiszen játékos formában olyan Bibliai történeteket elevenítettek fel, amelyekben madarak, vagy fák szerepelnek.

Majd egy kézműves foglalkozás keretében készítettek egy nagy kartonfát, amit feldíszíthettek levelekkel, és többféle madárral, így bővítve közben a tudásukat a különböző madárfajokról.

Ezt utána még jobban elmélyíthették, hiszen a Madarak Vándorlása című filmet nézték meg, ami rendkívül nagy sikert aratott.

Másnap a megszerzett tudást, letesztelhették egy vetélkedőn, ahol szinte minden lakó, és gondozónőik is részt vettek.

Változatos feladatok során, fát, és gólyát raktak össze puzzleből, közmondásokat egészítettek ki, (amik egy-egy madár fajra vonatkoztak), népdalokat énekeltek, színezhettek madarakat, szétválogatták a madár és növény típusokat különböző kritériumok alapján, közben pedig egy akadálypályán is megmérettethették magukat.

 

Vissza az eredeti megjelenésre