Fejlesztő foglalkoztatás

Dáka

A dákai részlegen összesen 64-en vesznek részt a fejlesztő foglalkoztatásban.

Ellátottaink öt csoportra osztva látják el napi feladataikat: a kertészeti, a háztartási, a szövő, a kerámia, illetve a drótháló fonó csoportban. Mindenkit képességei szerint osztunk be, de lehetőséget biztosítunk más csoportokba való átlépésre, ezzel biztosítjuk dolgozóinknak a változatosságot, valamint képességeik további fejlesztését, szinten tartását. Ezen kívül többen szocioterápiás foglalkoztatásban részesülnek a Foglalkoztató helyiségben.

A szövő és a kerámia csoportban készült kiváló minőségű termékeket (például szőnyegeket, bögréket, tálakat) helyben, illetve vásárokon értékesítjük.

A tavasztól őszig tartó időszakban a kertben újhagymát, vöröshagymát, uborkát, a három fóliasátorban pedig paradicsomot, paprikát termesztünk. A hátsó kertben tuja és fenyőültetvény található, illetve az ott termesztett cirokból seprűk készülnek. Idén harmadik alkalommal lehetett részünk levendula szüretben, amiből illatpárnákat készítünk.

A tavaszi, kora nyári időszakban sok kertészeti, udvari munka akad, mellyel hasznosan, jól kitöltik lakóink a munkaidőt. Megújítottuk a főbejárati virágoskertet, palántáztunk. A veszélyhelyzet időszakában ez nagyon sokat segített abban, hogy a bezártság okozta feszültséget valamilyen módon enyhítsük számunkra. Igyekeztük a csoportokat összevonni, hogy mindenki kint lehessen a szabadban. A többi csoportban is zajlanak a foglalkozások, a bedolgozó munkánk is végre megérkezett, amit nagy örömmel dolgoztak fel. Lakóink életéhez már szorosan hozzátartozik a foglalkoztatásban végzett mindennapi munka, bármely csoporthoz tartoznak is.

A nyári melegben folyamatos a tuja- és fenyőcsemeték öntözése a hátsó kertben. Bár az időjárás kegyes hozzánk és néha az eső is besegít. A hagyma korán beérett. A kicsi és silány dughagymának köszönhetően a hagymák is sokkal kisebbek, mint azt az elmúlt évek alatt megszoktuk. Újhagymaként is keveset kértek be e konyhára. A paradicsomfák bőséges hozama érdekében visszacsíptük a nagy zöld leveleket, úgynevezett fattyazásos eljárással. Ezt a kollégák végezték, mert szakértelem híján igen nagy kárt tehettünk volna a növényben. Lakóink is figyelemmel kísérték a munkát, sok tapasztalatot szereztek. A fóliák és a szabadföldi termés is rendkívülinek ígérkezik. Az uborka még épp, hogy elkezdett megerősödni. Meztelencsiga csapdával is próbáljuk a kártevőket ritkítani, amint látható a képeken, sikeresen.

A háztartási csoportban is rendszeresen kertészkedéssel, az intézeti udvar rendezésével foglalatoskodnak. Sok munkát ad a térkövek és kavics köztelőbújó gaz. A napi rutin teendők mellett van munka bőven az udvaron.

A kerámiában készülnek a vásárokra, szebbnél szebb edények sorakoznak a polcokon. Ha lehetőségünk lesz egy-egy falunapra kimenni, legyen elegendő kínálat.

A szövőben folyamatos a munka, készülnek a szőnyegek és lábtörlők. A levendula termését feldolgozzuk, már a virágzat morzsolását végezzük. Ez az utolsó fázis a kicsi zsákba helyezés előtt.  Bedolgozunk, ha hoznak munkát.

Vissza az eredeti megjelenésre